pràctica instal·lar MoWeS

MoWeS, és un senzill servidor web, opensource, sota llicència GNU / GPL … i portable!, Així que té l’avantatge de poder ser inclòs en una clau USB i, per tant, resulta molt còmode si has de portar el teu servidor web local (i tot el teu treball en ell) de casa a l’escola, o viceversa (això sí, no esperis que el seu comportament sigui el d’un cotxe de Fórmula 1, lògicament en treballar des d’una clau USB tots els processos es tornaran més lents, ja que ha de llegir i escriure des del port USB). Salvant aquesta circumstància, la comoditat de portar el teu treball “a coll” val la pena provar-ho.

1.Descàrrega MoWeS Portable ::

Accediu a la zona de descàrrega, de la web de MoWeS Portable (descarrega només el servidor local)

i seleccioneu I do not have a MoWeS Portable II Package and want to obtaint a new package (no tinc MoWeS Portable i vull obtenir). Fes clic a Go (Anar).

A la següent pàgina has de seleccionar quins arxius vols incloure en la descàrrega. Com veus es troba validada l’opció MoWeS Portable II core, el nucli de l’aplicació, sense el qual no podràs utilitzar-lo. Una mica més avall de la pàgina veuràs el bloc Server programari en el qual has de seleccionar les aplicacions que vols instal lar per configurar el servidor local. Algunes apareixen duplicades amb l’afegitó SE per indicar que són versions més petites en la que no estan inclosos tots els mòduls però si versions suficients per a la majoria dels usos posibles.Valida, per exemple, Apache 2_SE, ImageMagic, PHP4_SE, PHP5_SE, MySQL5_SE .

Acudeix al següent bloc, l’anomenat Application Software. No oblidis validar en aquest bloc l’aplicació PHPMyAdmin, l’aplicació necessària per a la gestió i administració de bases de dades al teu servidor local.

2.Descomprimir l’arxiu

descomprimim l’arxiu mowes_portable i executem l’aplicactiu mowes.

3.Instal·la + Comença a usar MoWeS Portable

Localitza la carpeta servidor local del teu USB i observa el seu contingut fent doble clic sobre aquesta. En el seu interior trobaràs l’arxiu mowes.exe, un arxiu executable que, en fer doble clic sobre ell, et permetrà iniciar el bolcat dels arxius necessaris a la teva carpeta servidor local del teu USB. Començarà així el procés de còpia d’arxius.

Pas1.Seleccionem l’idioma,

Pas2. Acceptem les condicions d’ús.

Pas3.I instal·lem els paquets,

A la següent pantalla, MoWeS t’informarà de les aplicacions que seran instal: les aplicacions bàsiques de servidor: PHP, MySQL i Apache 2 a ServerSoftware i les aplicacions que vas triar en descarregar l’arxiu zip del lloc web oficial de MoWeS: PHPMyAdmin i aquelles amb les que desitgis experimentar (Wikimèdia, entre elles, per exemple). El procés és simple, feu clic sobre Install – instal·lar.

Un missatge d’advertència et preguntarà si realment vols instal lar totes les aplicacions.Fes clic al botó D’acord per començar:A poc a poc, les aplicacions s’instal·laran a l’USB: una finestra t’informarà del progrés de còpia dels arxius i una altra, que es mostrarà quan finalitzi, t’indicarà que cada aplicació s’ha instal lat correctament.

Podria succeir que, durant aquest llarg procés, el sistema et mostri algun missatge indicant la possibilitat de bloquejar o no l’accés d’algunes de les aplicacions que estàs instal·lant. Si això passés, desbloqueja els programes corresponents o, en cas contrari, no podràs seguir amb la instal lació:

Quan acabi la còpia d’arxius, s’obrirà una finestra al navegador, indicant que, en el cas que hagis realitzat la instal lació de les aplicacions que suporta MoWeS, com és el cas de Joomla, Drupal, WordPress, MediaWiki, Moddle, etc . podràs accedir-hi utilitzant les credencials admin com a usuari i password com a contrasenya.

4.Iniciar + Aturar el servidor local

Cada vegada que vulguis iniciar el servidor web hauràs d’anar a la carpeta servidor local, localitzar l’arxiu executable mowes.exe i fer doble clic sobre ell.

Apareixerà una pantalla en el teu monitor indicant que Apache i PHP han iniciat la seva execució. No tancaments aquesta finestra!

Ara vés al navegador i escriu en el quadre de text direcció, localhost o 127.0.0.1. Veuràs una pàgina similar a la següent, en la qual MoWeS Portable t’informa que totes les aplicacions s’han instal lat i estan en funcionament. A la part inferior de la pantalla apareixerà la llista dels paquets d’aplicacions instal (a la captura de pantalla següent només PHPMyAdmin, recorda que hem instal lat només la versió bàsica, si has descarregat també altres aplicacions es mostraran en aquest llistat).Aturar el servidor és també molt senzill: a la finestra de MoWeS, la que has mantingut oberta, feu clic successivament sobre Stop server, per aturar els serveis en execució i End per tancar la finestra.

Si ara la teva intenció és instal lar Wikimedia, per exemple, has de considerar:

Que la carpeta que MoWeS s’utilitza per allotjar els arxius de cada aplicació que desitgis instal lar és la carpeta www que localitzaràs a la carpeta servidor local de la teva clau USB. Per Wikimedia, crea una carpeta anomenada w en el seu interior i bolca aquí tots els arxius de Wikimedia.

Si, en canvi, has optat per la instal.lació de MoWeS Portable amb diverses aplicacions, recorda que has d’utilitzar les credencials indicades en el lloc MoWeS i que, per accedir a Wikimedia, hauràs de teclejar al navegador l’adreça http://localhost/ wikimedia/.

+ lectures: